Temel Reis'in Taka İnadı.
“Karadeniz Sahil Yolu yüzünden kırılan takasının parçalarını iki yıldır saklıyor...
Eski kayığını anlatırken, bir ton hamsi yakalamış gibi seviniyor Temel Çabuk; nam-ı diğer Temel Reis. “Dokuz metreydi, iki metrelik kamarası da vardı. Bir de araba motoru takmıştım...” diyor. Şimdi takasının omurgası, bulunması zor birkaç parçası ve motoru evinin bahçesinde tekrar biraraya getirilmeyi bekliyor. Yaklaşık iki yıl önce, Karadeniz Sahil Yolu yapılırken kırılmış kayığı. Kayığını deniz kurtlarından korumak için boyadığı sırada yol inşaatı başlamış. Yol, denizle kayığının arasına girmiş bir anlamda. İnşaat bitince kayığı kamyona yükleyip bugünkü balıkçı barınağının olduğu yere, denize geri götürmek farz olmuş. Kamyondan indirmeye çalışırken halatlar kopmuş ve kamyonun kasasından düşen kayığın kritik parçaları kırılmış. Temel Reis almış keseri eline ve o çok sevdiği takasını tüm gece boyunca parçalara ayırmış. Dokuz metrelik omurganın yedi metresini kurtarmış. İşe yarar kısımlar bahçeye, gerisi sahilden yol geçirmek için yığılan dev kayaların üzerine bırakılmış. “Eskiydi ama bakımını yapıyorduk” diyor
Temel Reis.
Son Kumsal belgeselinin geliri taka parası olacak...
Temel Çabuk bu olan bitenlere rağmen umutlu çünkü birileri bugünlerde onun takasını bitirmesi için tüm Karadeniz’i dolaşıyor. “Son Kumsal” adlı belgeseli çekerken Temel Reis’in takasının kırılışına da şahit olan Aydın Kudu ve Rüya Arzu Köksal, 15 Temmuz’da Şile’den başladıkları Son Kumsal Yolda adlı yolculuklarını 25 Temmuz’da Vakfıkebir’de noktalayacak. Yol boyunca belgeseli gösterip, dvd satışından elde ettikleri geliri Temel Reis’in taka projesine aktaracaklar. Öte yandan Samsun’dan İstanbul’a uzanması planlanan yeni sahil yolu projesi hakkında Batı Karadenizli hemşehrilerini uyaracak, başlarına geleni anlatacaklar. Belgeselin görüntü yönetmeni Aydın Kudu, “Vicdanım çok sızlıyor. Kadınlarla çocuklarla Dutluk Plajı’na yürüseydik, kepçelerin önüne yatsaydık yolu durdurabilirdik” diyor ve ekliyor: “Yol, kaydır-uydur yapıldı, adam gibi yapılsaydı keşke” diyor.”
Özgür Gürbüz - Yeni Aktüel / 24-30 Temmuz 2008
“Son Kumsal Yolda projesini destekleyen yaklaşık 250 kişinin yardımları sayesinde Temel Reis'in kırılan takasının yeniden yapımına Ekim 2008'de başlandı. Beyaz kestane ağaçları geçen sene kesilmiş ve kurumayı bekliyordu. Otoban ile deniz arasında kalan daracık bir alanda kurulan barakanın altında 76 yaşıdaki Hacı Turan Usta eline keseri ve bıçkısını aldı. 'Son Kumsal' adı verilecek yeni takanın 2009 İlkbaharına doğru Karadenize kavuşması planlanıyor.”
Aydın Kudu. Kasım 2008.
|